Loading...

Imaginers blogg

On off frontallapp

Hvordan jobbe med stressmestring?

Å mestre stress handler om å lære å ta styring over tankeprosessene som utløser stresset. For det er faktisk mulig å skru av og på når du trenger det, om du bare øver.

Her får du en liten innføring i hva som forårsaker tankestress som oppstår i hodet, og en introduksjon til en metode som virker. Med den kan du koble ut tankekverna når du ønsker det, slik at du bevisst kan stresse ned når behovet melder seg.

Jeg tenker, derfor stresser jeg

Som homo sapiens, tenkende vesener, er vi skapt for å se fremover, planlegge og investere i fremtiden. Så lenge situasjonen tillater det, er den mest avanserte delen av hjernen konstant aktiv – vi er i tenkeboksen. Hjernen er et intrikat system, og delen der tenkingen foregår påvirker stressresponsen sterkt – og vica verca. Å stresse ned begynner derfor med at du slår av aktiviteten i tenkedelen av hjernen.

Hjernen har begrenset kapasitet – hvordan bruker du din?

Du har kanskje hørt at vi bruker kun 10 % av hjernen? Det er en sannhet med modifikasjoner. Vi bruker i snitt 10-30 % til enhver tid, men ikke de samme prosentene. Kroppsarbeid krever ofte mindre hjernekapasitet enn det å skulle løse komplekse problemstillinger. Men det viktige er ikke hvor stor andel du bruker, det er hva du velger å bruke den på. For ja, valget er faktisk ditt.

La de 5 sansene fylle oppmerksomheten

Så hva skal du fylle hjernekapasiteten din med, om det ikke er tanker? Tenkemodus er jo menneskets standardinnstilling når situasjonen tillater det, og hjernen jobber konstant for å finne svar og løsninger. Det gjør den så lenge tenkeevnen er aktivert. Sanseinntrykk er hemmeligheten. Fyller du kapasiteten din, all oppmerksomhet og fokus, med sanseinntrykk som egen pust, hjerteslag eller lydene rundt deg, er det ikke plass til tankene. Kverna stopper og du roer ned.

Øv når som helst, hvor som helst

Når innboksen er sprengfull, trafikken står eller ungene skriker, er det kjekt med en metode du kan benytte deg av umiddelbart. Du kan stresse ned der du er, ved pulten, i bilen eller mens du håndterer barna. Smak- og luktesansen er ikke like viktige i konteksten med å stresse ned, men hørsel, syn og følelsesansen kommer vi ikke utenom.

Lytt uten å bedømme. Hører du summing fra kontorlandskapet, TV-en i bakgrunnen eller byens larm? Du er kanskje vant med lydene, men lytt nærmere, etter detaljer du ikke har lagt merke til før. Begynner du å vurdere og reflektere over hva du hører, hent deg inn igjen. Bare lytt, med åpne ører og åpent sinn.

Se uten å vurdere. Se rundt deg. Kanskje er du i omgivelser du kjenner ut og inn. Uansett, er det alltid mer å se. Begynner du å se etter, vil du oppdage hvor mye du ikke har lagt merke til før, av former, farger og nyanser. Ikke vurder om det du ser er positivt eller negativt, slik eller sånn, bare observer og utforsk omgivelsene med blikket.

Kjenn etter uten å tolke. «Pust med magen», sier vi til både barn og voksne som er oppjaget. Det er ikke uten grunn. Pusten er et effektivt verktøy vi kan ty til når som helst. Ta deg noen sekunders pause og prøv nå: Kjenn på pusten din, på rytmen i dragene, på luften som går ut og inn og på hvordan det føles i nesen, brystet og magen. Du kan også velge å kjenne på pulsslag, sitring og andre fornemmelser i kroppen.

Enten du velger syn, hørsel eller følelsessansen, virker metoden på samme måte: Så lenge du er bevisst sanseinntrykkene uten å bedømme dem, fyller det oppmerksomheten. Når oppmerksomheten er fylt, stilner tankene – og stresset.

Øvelse gjør stressmester

Det å lære seg å fylle oppmerksomheten for å slå av tenkeevnen, er enkelt i teorien, men hakket vanskeligere i praksis. Det krever tid, energi og trening – og dedikasjon. Før du har innarbeidet vanen vil du nok oppleve at det er vanskelig, og at du gang på gang glemmer hva du holder på med. Du må kjempe mot kjedsomheten og tankene som konstant prøver å spore deg av. Men om det er noen trøst, opplever alle de samme utfordringene i starten, og det vil bli enklere med tid og øvelse.

Når du har trent deg opp til å kunne slå hjernecellene av og frigjøre deg fra stress, er det alt annet enn kjedelig. Tilstanden gir til økt tilfredshet, overskudd og en bedre hverdag. Og den gevinsten, den er så absolutt verdt det. Derfor bør du lære deg stressmestring.

Vil du lære hvordan du bruker metoden i konkrete situasjoner? Les slik mestrer du kunsten å sove. Eller en god ferie bør inneholde litt kjedsomhet.