Det meste er enkelt når du har overskudd. På samme måte er det fort gjort å bli stressa når pilen peker andre veien. Derfor er det å utvikle og ta vare på overskuddet, noe av det beste du kan gjøre for å takle stress.
Her får du en forklaring på hvordan stress påvirker hvordan du har det, og på hvorfor det er så viktig å ta tak for å bli en bedre stressmester.
Hva betyr det å mestre stress?
Stressmestring handler om å utvikle og ta vare på overskuddet i hverdagen. Det handler om hvordan du bruker hjernen din. Overskudd gir deg større kontroll over tankene, og tankene har en enorm påvirkning på hvordan du har det. I stedet for å la bekymringer, frustrasjon, irritasjon og annet slitsomt tankegods stjele energien, bruker du den heller på det som er positivt og viktig for deg – det som gjør deg godt.
Tom for energi? Da må du ta grep
Så hvordan får jeg mer overskudd, lurer du kanskje? Det er to ting du kan gjøre:
1. Endre hva du gjør
Er du i en situasjon som tapper deg for energi, finn ut hva du kan gjøre for å endre på situasjonen. Det hjelper sjelden å håpe at det skal gå over av seg selv. Kanskje mistenker du at lite søvn, dårlig kosthold og mangel på trening påvirker deg negativt? I så fall er dette noe konkret du kan ta tak i, som kan føre til mer overskudd. For at overskudd er en viktig faktor for å ha det godt med seg selv, er det ingen tvil om.
2. Endre hvordan du tenker
Hva du gjør fysisk er én ting, hva som foregår inni hodet er noe helt annet. Og vel så viktig er det å ta styring over denne delen. Det sies at «Hvordan du har det, avhenger av hvordan du tar det». Samtidig som vi påvirkes av det som skjer utenfor hodet, preges vi også av hvordan vi oppfatter og forholder oss til disse faktorene. Mangler du overskudd, er det kort vei fra bagatell til krise.
Hjernen – en storforbruker
Den fantastiske tenkeevnen vi har fått kommer ikke gratis. Vårt fineste maskineri krever sin bensin. Av alt overskuddet vi har, hvor mye av energien tror du går til hjernen? Hele 25 %! 25 % av alt vi spiser, går til hjernen. Med tanke på hvor liten den er i forhold til resten av kroppen, er det ganske fiffig å tenke på.
Stress krever mer av deg
Og hva skjer når vi er bekymret, frustrert eller irritert? Jo, hjernen girer opp og øker forbruket. Hjernen jobber nemlig hele tiden for å få oss til en mer behagelig og fornøyelig tilstand. Har vi det ikke så bra, begynner hjernen jakten på forbedring. Foregår denne jakten over tid, går det utover reservelagrene av overskudd, noe som er starten på en negativ utvikling.
Bli en stressmester
Les også hvordan du skal jobbe for å mestre stress bedre. Eller slik mestrer du kunsten å sove.